Tillsammans skapar vi ett tydligt och attraktivt Örebro

I Örebro har människor i alla tider samlats för att mötas, skapa sig ett bättre liv och göra det bästa av sina idéer. Det har krävts mod, handlingskraft och kreativitet för att bygga det som idag är en av Sveriges största städer. Men trots både storlek och historia är det fortfarande oklart för många vad vi som stad egentligen står för och erbjuder.

Därför har vi sedan flera år börjat resan mot ett tydligare Örebro. Ett viktigt led i det arbetet är en gemensam grafisk profil, en stark och inspirerande visuell identitet som kan användas av alla som vill marknadsföra eller lyfta fram Örebro. Den visuella identiteten består av ett antal byggstenar: logotyp, färg, typsnitt, bildspråk och symboler. Men framför allt består vår identitet av all den kreativitet, energi och mångfald som kommer från oss som bor och lever här.

Övertygelsen att det är vi som bor och verkar här som skapar Örebro är en av anledningarna till att vi nu öppnar upp vår logotyp för att fyllas med det som just du vill berätta om. Du som arbetar på en organisation eller ett företag i Örebro kan skapa just ert Ö för att vara med och skapa en tydligare bild av vad vår stad erbjuder. Ladda hem logotypen som EPS och skapa er egen version.

Varmt Lycka Till!

 

Frågor runt platsvarumärket besvaras av:

Erik Scherlund
Varumärkesansvarig

Mobil +46 70 861 17 08
Skicka e-post

Bild

Örebrosymboler

att ladda ner och använda

rebro Natur, fiske, och vatten
rebro Ny skatepark och aktiviteter
rebro Örebro Pride, gemenskap och rättvisa
rebro Sport och föreningsliv
rebro Musik, kultur, uteliv och konserter
rebro Logistik, lager och närhet
Visa fler symboler

Örebrobilder

att ladda ner och använda

Vill du locka folk till Örebro, för att anställa eller kanske för ett viktigt möte, så kan du använda en av våra örebrobilder. Var bara noggrann med att alltid ange fotografens namn i samband med bilden. Klicka på en bild för att ladda ner en zip-fil med bilden i större format och en textfil med fotografens namn.

Soundtrack Örebro

musik att ladda ner och använda

background lp pickup filler

Örebros soundtrack heter “Bit för bit” och kan användas i alla örebrosammanhang där den passar in. Det kan vara på en kongress, en invigning eller som bakgrundsmusik i hissen på varuhuset.

De fyra låtskrivarna är Peter Nygren, Henrik Skanfors, Lovisa Krantz och Jonas Hjelte. De har tillsammans med Örebroproducenterna på the Collab tagit fram en popversion av den slutliga låten. Det har dessutom skapats en klassisk version med Svenska Kammarorkestern, i arrangemang av Simon Bovin Schierup och inom kort dyker det upp ytterligare en version producerad av Studio Rymdklang.

Läs mer på soundtrackorebro.se

Ladda ner popversionen
Framförd av Boris René

Ladda ner popversionen
Framförd av Ellen Hagerius

Ladda ner den klassiska versionen
Framförd av Svenska Kammarorkestern

Örebrotexter

att inspireras av och använda

Här hittar du texter som beskriver lite mer om hur Örebro känns och vad som är på gång i vår stad, men också texter som berättar mer i detalj om vad som faktiskt hänt.

I Örebro är allt möjligt

Det är något stort på gång i Örebro. Undersökningar pekar på det. Pratet på stan säger det. Företag flyttar hit, bygger ut och bygger nytt. Kompetens och kunskap blomstrar. Talanger stannar kvar och seniora talanger flyttar hem. Örebro är en stad som hela tiden utvecklas. Och det går fort nu.

Vi har ett universitet med några av landets bästa utbildningar, massor av olika restauranger, fik och klubbar, flera nationellt erkända. Turnébussar från hela världen stannar till hos oss och utställningar som OpenART lockar konstnärer på högsta internationella nivå. Vi är en stad som självklart och framgångsrikt arrangerar stora evenemang som Melodifestivalen, Live at Heart, SM-veckan och Davis Cup. Vi har fler än tio lag i elitseriespel och har under de senaste åren utsetts till årets friluftskommun, årets idrottsstad, årets föreningsstad och årets studentstad. Örebro är en stad som lovar något mer. En stad redo för nästa stora steg.

Örebro är årets stadskärna 2015

Årets Stadskärna 2015 tilldelas den lilla staden med personlig storstadspuls som har nära till allt – Örebro. Så lät det när Örebro vann pris för Årets stadskärna 2015. Årets Stadskärna tilldelas den svenska stad som gjort störst framsteg i sin förnyelse av centrum, genom samarbete mellan både privata och offentliga aktörer. En levande stadskärna som utvecklas positivt är oerhört viktigt för en stad som Örebro som lockar allt fler att bo, arbeta och studera.

Örebro får topplacering i undersökningen Bäst att Bo

Flera undersökningar pekar på kraften och energin som finns i Örebro just nu. I år fick Örebro bland annat ett glädjande resultat i Fokus rankning ”Bäst att bo” där staden kom på andra plats efter Uppsala bland stadskommunerna och på åttonde plats bland Sveriges 290 kommuner. Örebro rankas dessutom som etta i kategorin ”Bäst att vara äldre 2015”. Även den medborgarundersökning som SCB genomför två gånger per år bland 60 kommuner bekräftar den positiva bilden. Här ligger Örebro på topp tio inom samtliga områden.

Besöksmässig rekordsommar i Örebro

Aldrig någonsin har det sålts så många hotellrum i vår stad. Under sommarmånaderna ökade antalet sålda rum med 22 %. Det nya upplevelsebadet Lost City på Gustavsvik noterade den högsta besökssiffran någonsin i juli då man lockade över 44 000 badgäster. Det råder ingen tvekan om att konstutställningen OpenART har haft stor betydelse för sommarens positiva siffror med sina över 180 000 unika besökare. Samtidigt har Örebro Konsthall haft en otrolig besöksökning med hela 20 000 besökare.

Högsta betyg från företagen på Örebro kommuns service

När det i år undersöktes hur företag ser på olika kommuners service fick Örebro högst resultat av landets större städer. Efter ett omfattande utvecklingsarbete är vi nu bäst i Sverige bland större kommuner när det gäller service till våra företag. Det här är bland det viktigaste vi som kommun kan jobba med för att bidra till ett gott företagsklimat. Sammantaget innebär det att fler jobb kommer att skapas i Örebro. Örebro står idag för en ökande del av Sveriges tillväxt och är motorn i Sveriges femte största arbetsmarknadsregion.

Sveriges största skatepark byggs mitt i Örebro City

I Drottningparken i centrala Örebro ligger Sveriges största och kanske vackraste skatepark. Den 2500 kvadratmeter stora parken blir en av Sveriges största och invigs i oktober 2015. Skateparken är designad av den finska landskapsarkitekten och före detta skateboardproffset Janne Saario. Förhoppningen är att skateparkens energi och fart blandat med lugnet från parkens trädkronor ska göra Drottningparken till Örebros mest spännande och kreativa mötesplats, lika attraktiv för både för åkare och åskådare.

Örebro utsedd till Miljöbästa Kommun 2015

Örebro arbetar målmedvetet för att vara föregångare och ett gott exempel i miljöfrågor och utmärkelsen Miljöbästa Kommun är ett tydligt kvitto på det ambitiösa arbetet. Bland de framgångsrika projekt som Örebro valt att lyfta fram i Miljöaktuellts årliga kommunrankning finns förbättrad tillgänglighet i natur- och rekreationsområden, kampanjer för klimatsmart vardag, solkarta, satsningar på smartare mat, utbyggnad av cykelstråk, fossilfri placeringspolicy, utveckling av biogasproduktionen och en storsatsning på vindkraft och solenergi, med mål att bli självförsörjande på förnybar el år 2020.

Vi har något som ingen annan har

Nu är det bevisat. 84 % av de som hälsat på i vår stad tycker att besöket varit toppen. En stor del av våra besökare tycker dessutom att det varit mer än toppen. Det är otroligt kul att så många av de som varit i Örebro tycker att det varit så härligt här. Vi har också något som ingen annan stad kan skryta med. Alltså inte en enda stad i hela världen. Inte New York. Inte Milano. Inte Istanbul och inte Stockholm heller. Vi har nämligen Örebroare. Och vi har massor av dem.

En av Sveriges vackraste städer

Människor som besöker vår stad är rörande överens: Örebro är väldigt fint. Alltså väldigt fint. De pratar ofta, gärna och länge om det. Det är faktiskt så att Örebro är så himla fint att 95 % av de som besöker vår stad skulle rekommendera en vän att också åka hit. Det är en hög siffra. Bland de högsta i landet faktiskt.

I Örebro bor du billigare och pendlar kortare tid

I Örebro får du mer tid över och dessutom mer bostad för pengarna. Kvadratmeterpriset för en villa i Örebro är 20905:-. Det betyder att du kan köpa två fina innerstadsvillor i Örebro för samma pengar som ett hus i exempelvis Sundbyberg. Det är också nära till drömjobbet. Skillnaden i genomsnittlig pendlingstid för en Örebroare och en Stockholmare är sammanlagt 26 dagar per år. Du får nästan en månad mer per år att göra vad du vill med om du bor här hos oss.

Nära till stadspuls och arbete men också nära till naturen

Örebro är en lagom stor liten stad. Tillräckligt stor för att erbjuda ett spännande och rikt kulturliv och tillräckligt liten för att det ska vara enkelt att förflytta sig i city eller att ta sig ut i naturen. För den som söker ett stimulerande arbetsliv och en rik fritid är det lätt att leva ett bra liv här. Vi har turen att ha väldigt vacker natur ända in på knuten. Det har vi tagit tillvara på och skapat många stadsnära naturreservat. Runt Örebro finns dessutom vackra naturlandskap som Kilsbergen och Tiveden. Här kan alla hitta sina egna smultronställen.

Musikstaden Örebro är känd över hela världen

I genren retrorock finns det ett uttalat ”Örebro-sound” och det finns till och med band som flyttat hit för att vara en del av den spännande scenen. Örebroband som Millencolin, Wolf och Truckfighters turnerar jorden runt mest hela tiden och världskända producenter som RedFly och The Collab arbetar med några av världens absolut största artister.

I Örebro är vattnet alltid nära

Svartån rinner genom hela city och omfamnar Örebro Slott på sin väg ner mot sommarhärliga Stadsparken, slussen, småbåtshamnen och vidare mot naturreservatet Oset och Rynningeviken. Här kan du fika och äta god mat och ett stenkast bort ligger Hjälmarens strand där tusentals Örebroare åker långfärdsskridskor och dricker varm choklad om vintrarna.

Kontakt
Örebrokompaniet
info@orebrokompaniet.se
Mediapartners
Nerikes Allehanda Örebroar'n